dinsdag 5 maart 2013

Leestips: Personal Finance

In het afgelopen jaar heb ik veel gelezen over "Personal Finance". Een mooie Nederlandse vertaling heb ik voor dit woord nog niet gevonden. Persoonlijke financiën klinkt wat suf, net als je huishoudboekje op orde brengen. Ik houd het daarom voorlopig maar bij Personal Finance.

Binnen de Personal Finance sfeer heb ik me voornamelijk verdiept in de "Early Retirement / Financial Independence" groep. Deze groep zegt dat als je 75% van je inkomen spaart, dan je na 5-7 jaar werken nooit meer hoeft te werken voor geld. Die toestand heet Extreme Early Retirement of Financial Independence. De logica is natuurlijk dat je sowieso na 5 jaar al 15 jaar aan uitgaven op een spaarrekening hebt geparkeerd. Daarnaast moet je nog wat rendement halen om de rest van je leven vol te houden. (Met lagere spaarpercentages dan 75% doe je er al gauw veel langer over)

Mocht je geïnteresseerd zijn in dit onderwerp, dan kan ik het volgende aanbevelen:
1) Boek: Early Retirement Extreme van Jacob Lund Fisker. Hardcore spaarder die 7000 dollar per jaar leeft. Hoeft nooit meer te werken nadat hij op zijn 32e Financial Independence bereikte. Hij werkt desalniettemin voor de lol in de financiële sector tegenwoordig. Waarschijnlijk erg hardcore theoretisch voor sommige mensen en zeker niet geschikt als leuke binnenkomer. Fisker heeft ook een blog, die nu niet meer al te vaak van nieuwe posts voorzien wordt.
2) Boek: Your Money or Your Life van Vicki Robin. 9 stappen plan om aan te geven hoe je geld voor jou kan werken, in plaats van andersom. Belangrijkste focus is nadenken over de je uitgaven door ze uit te drukken in tijd. Nuttige exercitie en erg geschikt als binnenkomer in het onderwerp.
3) Blog: Mister Money Mustache. De vrolijke evenknie van de heer Lund Fisker die veel geschikter is voor een breder publiek. De beste man heeft een leuke schrijfstijl en daarnaast kan ie pochen met het feit dat hij al sinds zijn 30e niet meer hoeft te werken voor geld.
4) Blog: jlcollinsnh. Iemand van een jaar of 60 die al Financial Independence had bereikt voor het was uitgevonden. Zijn rauwe schrijfstijl doet wat denken aan die van zijn beste vriend Mr. Money Mustache.      

Verder is het zo dat je vanaf bovenstaande blogs de rest van het Financial Independence universum kan vinden via de "Blogroll". Meer links zijn dus niet nodig :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten